Gode tips til kjøp av bruktbil

Bruktbilmarkedet i Norge er et populært marked, og mange av oss vil i løpet av et langt liv kjøpe en eller flere bruktbiler. Enten av private selgere eller fra bruktbilforhandlere, der risikoen som regel er størst i førstnevnte tilfeller. I denne artikkelen skal vi derfor se på noen gode tips når du skal kjøpe bruktbil, først og fremst fra private, men sjekklisten kan fint også fungere når du skal kjøpe bruktbil hos forhandler.

Bilens tilstand og prøvekjøring

Det absolutt viktigste når du skal kjøpe deg bruktbil, er å sjekke (så godt det lar seg gjøre) at bilen fungerer som den skal. Har man lite peiling på bil selv, så bør man ha med seg noen som kan litt mer. Sjekk for skader både innvendig og utvending, og ikke minst prøvekjør bilen. Her bør man samtidig «gasse» på litt for å sjekke at motoren fungerer som den skal, og kanskje være litt ekstra brå i svingene for å høre etter lyder eller oppdage potensielle feil eller mangler.

Sjekk at papirene er i orden

Dersom du bestemmer deg for at dette er en bil du ønsker deg, så gjelder det å sjekke at alt er i orden på papiret. Med det mener vi at det faktisk er selgeren som eier bilen, at den er forsikret (slik at du ikke kjører uten forsikring til bilen har blitt offisielt overtatt av deg) og om det er heftelser/gjeld på bilen. Dette kan nemlig bli overført ved salg. Videre så bør du også sjekke at kilometerstanden faktisk stemmer – den kan være manipulert. Her bør bilens tilstand gi en god indikasjon. Husk også å sjekke status for EU-kontroll på bilen, og be gjerne om dokumentasjon/kvitteringer for tidligere arbeid.

Oppgjør, lån, forsikring og kontrakt

Når du har funnet ut at alt er i orden, og at dette virker som et bra bruktbilkjøp, så er det viktig å holde tunga rett i munnen under selve salget. For det første så er det ekstremt viktig å skrive kontrakt. Pass på at alle punkter står skrevet i kontrakten (mangler på bilen, hva er inkludert i salget, pris etc). Her anbefaler vi Forbrukerrådet sin standardkontrakt for salg og kjøp av bruktbiler. Hvordan selve oppgjøret løses varierer. Det enkleste i dag er trolig overføring fra mobilbank mens man møter selger, samtidig som overtakelsen av bilen finner sted.

Når du har offisielt overtatt bilen og melding om eierskifte er sendt inn til Vegvesenet, så gjelder det å sjekke de siste avgjørende tingene. Har du husket å melde fra til banken din om at du har kjøpt deg ny bil, slik at den blir forsikret? Inntil du har tegnet ny forsikring og bilen er overført til deg, så er det gammel eiers forsikring som gjelder. Og hvordan har du finansiert bilen? Dette bør du kanskje ha tenkt på i forkant av kjøpet, men det er viktig å velge riktig lån. Baker du bilkjøpet inn i boliglånet så blir den aldri betalt ned. Du kan få mange gode tilbud på billån selv ved kjøp av bruktbil privat.